Tips for bruktimport

Å kjøpe bruktbil i utlandet og importere selv er enklere enn hva folk flest tror. Det er allikevel noen ting å tenke på før du reiser ut av Norge for handle deg ny bil. Her har vi laget en liten bruktbilguide som vil hjelpe deg som førstegangskjøper av bil i utlandet.

For å gjøre det så enkelt som overhode mulig for deg så har vi laget en «step by step» guide som viser deg hva og når du bør forholde deg til de ulike faktorene ved et bilkjøp. 

Første steg
Det første du må gjøre når du bestemmer deg for å kjøpe ny bruktbil er å velge ut en bilmodell som du ønsker. Du kan med fordel bestemme deg for eksempel tre ulike bilmodeller som du kan ønske deg for å ha mer å velge i. 
Deretter anbefaler vi deg å prøvekjøre disse bilmodellene i Norge for å bli kjent med bilen og for å finne en favorittbil blandt dine utvalgte modeller. Så må du lese deg litt opp angående den aktuelle bilmodellen. Finn ut hva bilen koster i Norge, både ny og i bruktmarkedet. Undersøk hvilke motorvarianter og utstyrsvarianter bilmodellen kommer med. I tillegg til dette kan det være lurt å undersøke hva som er de vanligste feilene for denne bilen. Dette kan du lese mer om her. 

Andre steg
Når du har bestemt deg for hvilken bil du ønsker deg og tilegnet deg litt kunnskap rundt denne bilmodellen er du klar for å velge kjøpssted. De vanligste landene er handle bil fra er Tyskland, Danmark og Sverige. I det siste har det blitt mer og mer vanlig og også handle bil fra USA i og med at dollarkursen har vært lav i forhold til den norske kronen. Et viktig moment som bestemmer hvor du bør handle bil er valutakursen på det aktuelle tidspunktet. Alle landene har sine fordeler og ulemper men faktorer som dine språkkunnskaper, hvilken biltype du ønsker og reiseavstand og tid vil være avgjørende. Vi har skrevet en egen artikkel som vil kunne hjelpe deg i valget av hvilket land du bør velge ved kjøp av din bil. Den kan du lese her. 

Tredje steg
Nå er du klar for å finne din drømmebil og da er nettet stedet å starte. Hvis du skal kjøpe bil i tyskland er mobile.de og autoscout24.de de beste stedene å lete. Vær obs på annonser der prisene virker for gode til å være sanne. Det er desverre en god del annonser som ligger ute som er av svindlere som prøver å lure folk. Vi anbefaler deg å kjøpe bil fra forhandler og da helst en merkeforhandler. På denne måten minimerer du sjangsen for å bli lurt og at bilen har vært kolisjonsskadet eller hvor kilomterenstanden har blitt tilbakestilt. Skal du kjøpe bil fra Tyskland er det viktig at du krysser av for «MwSt. ausweisbar» som vil at du har krav på å få refundert den tyske momsen på 19% når du importerer bilen til Norge. Dette er vesentlig for å spare penger på bilimport i Norge. Når du har funnet deg ut noen biler du kunne tenke deg å ta en nærmere titt på så bør du kontakte selgeren på mail og tlf. Be om å få så mye informasjon som overhode mulig. Du kan be om å få sendt rammenummer slik at du kan sjekke med din merkeforhandler her i Norge om bilen har vært kollisjonsskadet. Vi anbefaler at du finner deg kanskje 3-5 aktuelle biler hos en eller flere forhandlere i et nærliggende område.

Fjerde steg
Nå er du klar for å reise for å handle bil. Hvis du skal handle bil i Europa så kan du velge mellom å kjøre bil eller fly. Ved bilkjøp i Europa vil vi anbefale deg å sette av minst 4 dager til turen. Har du valgt å reise til USA og handle bil er du avhengig av å fly og sette bilen på båt hjem til Norge. Uansett hva du velger anbefaler vi at du har med deg en bilsaksskyndig person hvis du ikke er dette selv. Uansett så vil fire øyne se bedre enn to så dette er absolutt å anbefale. Handler du bil i Europa kan du enten velge mellom å kjøre den hjem selv på importskilter eller å sette den på en trailer hjem til Norge. Det enkleste og rimeligste er å kjøre bilen hjem selv. Når du har besiktet og prøvekjørt de aktuelle bilene du på forhånd hadde sett deg ut er det på tide å bestemme seg for den du ønsker å gå for. Da vil vi anbefale deg å sette bilen på en «NAF» test. I Tyskland er det ADAC som foretar slike tester og det kan være vel verdt pengene. Normalt sett koster de ca 100 euro. På denne måten unngår du å kjøpe en bil med skjulte feil og mangler, i tillegg får du en uavhengig bilsaksskyndig vurdering av bilen og bilens pris. Hvis du har bestemt deg for en bil du ønsker å kjøpe så kan du prøve å prute litt. Det er ikke like stort prutningsmonn i Tyskland som for eksempel Norge, men en god ide kan for eksempel være at selger tar en service på bilen inkludert i prisen.

Femte steg
Når du har skrevet kjøpekontrakt er det tid for betaling. Den enkleste måten er å betale via nettbank. Kjøper du av en seriøs forhandler så anbefaler vi at du låner PC og nettilgang hos dem og overfører penger via din nettbank til deres bankkonto med selger tilstede. På denne måten får du dokumentert betalingen med det samme. Sørg for at alle betalingsbetingelsene stemmer, at du velger at banken skal sende betalingsbekreftelse til selgers fax og at du foretar en såkalt «haste» betaling. Dette koster noe mer, men forsikrer deg om at selger har pengene innen 48 timer. Når selger har mottatt pengene begynner arbeidet med å ordne importskilter og tollpapirer. Hvis du kjøper bil fra en forhandler så vil de kunne ordne dette ganske enkelt for deg og det er gjort på en dag. Noen forhandlere vil godta at du får refundert 19% moms av dem, andre krever at du må betale denne og selv kreve den igjen når du kommer til Norge. Så lenge du spesifiserer dette i kjøpskontrakten så er det som regel ikke noe problem. 

Sjette og siste steg
Når du kjører hjem er det viktig å få tollstempel i det landet du kjøpte bilen. Det får du ved å henvende deg til det lokale tollkontoret i byen du kjøpte bilen. Dette vil også selgeren kunne hjelpe deg med. Deretter er det viktig å få tollstempel i det landet hvor du forlater EU. I de fleste tilfeller vil dette være Danmark hvis du har kjøpt bilen i Tyskland. Da får du et nytt stempel på tollkontoret i Hirthals eller hanstholm før du kjører bilen på ferjen. Når du ankommer Norge må du henvende deg til tollkontoret med engang du kjører av ferjen. Er dette stengt må du kjøre på rødsone og fylle ut resten av tollpapirene der. Du får så ca 1 ukes frist til å henvende deg til ditt lokale tollkontor å betale avgiftene der. Så må du betale årsavgiften og ordne med forsikring før du kjører bilen til kontroll til biltilsynet. Der vil de foreta en enkel kontroll og registrering hvor du også får utlevert dine nye norske bilskilt.

Hvilket land skal du velge ved bruktimport?

Bruktbilimport av privat personer er blitt mer og mer vanlig og mange ser fordelene og hvilke besparelser som foreligger ved kjøp av bil i utlandet. Men for første gangs kjøpere er det en del utfordringer som for eksempel hvor skal en kjøpe bilen? 

I denne artikkelen vil vi gi deg noen gode råd og tips til hvor du skal kjøpe din første bil fra utlandet. Vi vil gå gjennom de vanligste landene og hvilke fordeler og ulemper som bilkjøp fra de respektive landene fører til. 

Bruktbil import fra Tyskland
Tyskland er et meget stort bilmarked. Dette gir deg som kjøper et ufattelig stort utvalg av «standard» biler å velge mellom. Databasene som for eksempel Mobile.de og Autoscout24.de er gode utganspunkt for deg som ønsker å kjøpe bil fra Tyskland. Tyskland er et tradisjonelt bilmarked med god erfaring med bileksport til Norge. 

Fordeler:
Ufattelig stort utvalg av «standard» biler.
Forhandlerne har stort sett god erfaring med bilimport til Norge og kjenner regelverket.
En får refundert hele 19% moms hvis bilene har «MwSt. ausweisbar» 
Bilene er som regel ikke kjørt på saltede veier.
Stort utvalg av MB, Audi, Porsche og VW. 

Ulemper:
Bilene er som regel litt dårlige utstyrt enn Norske biler.
Bilene har sjeldent «vinterpakke» (varme i setene, motorvarmer osv).
Ikke alltid selger har like gode engelskkunnskaper.
En del biler har vært kollisjonsskadet og fått nedjustert kilometerstanden.
Bilene kan være Autobahnkjørt i høye hastigheter.


Bruktbilimport fra Danmark og Sverige
Tradisjonelt sett har det vært mer vanlig å handle bil fra Sverige enn fra Danmark. Skal en derimot kjøpe nybil kan det også være lønnsomt å handle fra Danmark. Forutsetningen for å kjøpe en bil avgiftsfritt i Danmark er at bilen aldri har vært registrert. Skal en kjøpe bruktbil vil det som oftest lønne seg å handle bil fra Sverige. Dette vil selvfølgelig avhenge av valutakursen på det aktuelle tidspunktet. En god start kan være på bytbil.com 

Fordeler:
Ingen kommunikasjonsproblemer.
Nærhet til markedet.
Bilene er som oftest like de norske med likt utstyrsnivå.
Volvo og SAAB er ofte gunstige kjøp i Sverige.

Ulemper:
Ofte litt mindre marginer.
Mindre utvalg.
Kan være kjørt på saltede veier.


Bruktimport fra USA
Å handle bil fra USA har blitt mer og mer vanlig blandt oss nordmenn. Dette skyldes i stor hovedsak av en lav dollarkurs over lengre tid. I USA er det et enormt stort bilmarked og utvalget av biler er utrolig stort. Ser du etter en stasjonsvogn med dieselmotor er IKKE dette markedet å lete i. I USA finnes først og fremst større biler med store bensinmotorer. USA er også markedet hvis du er på jakt etter en klassiker. Start søket ditt på cars.com og autotrader.com eller hvis du er på jakt etter et kupp kanskje motors.ebay.com kan være noe. 

Fordeler:
Stort utvalg av biler med store bensinmotorer.
Stort utvalg av klassiske biler og veteranbiler.
Ingen kommunikasjonsproblemer. 
La bilkjøp turen bli en ferie.

Ulemper:
Stor avstand til markedet og relativt dyrt å reise.
Tar lang tid å få bilen hjem via båtfrakt og det er forholdsvis dyrt.
Kan være litt problematisk å få godkjent bilen hvis den ikke er godkjent i EU.
Speedometeret viser miles og ikke km/t.


De vanligste feilene nordmenn gjør ved bruktbilimport

For å unngå de vanligste feilene ved bruktimport så har vi laget en enkel og grei oversikt over de vanligste fallgruvene nordmenn begår når de handler bil fra utlandet. 

Ved å tenke over punktene vi har satt opp her vil du enkelt kunne unngå de værste fallgruvene ved import av bruktbil som vil kunne spare deg for mye tid og penger. 

Viktige punkter ved bruktbilimport:

Sørg for at du kjøper en bil hvor du har krav på momsrefusjon.
Sørg for å skrive en fullstendig kjøpskontrakt hvor all info fremkommer.
Sjekk om selger er den virkelig eier og sjekk rammenummer/registreringsnummer med politiet slik at du forsikrer deg at bilen ikke er stjålet.
Sjekk om bilensrammenummer stemmer overens med servicehefte.
Vær nøye med betalingsoverføringen og ha gjerne selger som vitne.
Vi anbefaler at du får et autorisert verksted til å foreta en tilstandsrapport på bilen før du bestemmer deg for den aktuelle bilen. 
Skaff deg tollskilter hvis du skal kjøre bilen hjem til Norge. 
Husk å få tollpapirer og få stemplet disse både i landet du kjøpte bilen, i det landet hvor bilen forlater EU og rett etter ankomst til Norge. 
Betal norsk moms og engangsavgift innen tidsfristen du får av tollvesenet.
Betal forsikring og veiagift så fort som mulig når du ankommer Norge. 
Kjøp prøveskilt for de dagene du har bilen i Norge før du får norske skilt på bilen.