EU-kontroll – et nødvendig onde eller en mulighet?

Det formelle navnet på EU-kontrollen er «periodisk kjøretøykontroll», men selv Statens Vegvesen har gitt opp og omtaler det som EU-kontroll på sine nettsider. Det er egentlig veldig rart at dette begrepet er det som har festet seg, men det er nesten umulig å få mennesker å kalle det for noe annet i dag.

Det er mange som gruer seg til EU-kontrollen. Uansett om bilen fortsatt er dekket av nybilgaranti, finnes det nok av slitedeler som kan føre til en eller flere mangler på EU-kontrollen. Uansett om de påfølgende kostnadene er helt kritiske for at bilen skal være trygg å kjøre, kan det være sure penger.

Når skal kjøretøyet inn til EU-kontroll?

Det er ikke lett å huske på EU-kontroll i en hektisk hverdag, og Statens Vegvesen sender ikke ut varsel på papir. Det er mulig å laste ned en offisiell app som kan gi deg varsel, og i tillegg finnes det en rekke andre aktører som tilbyr løsninger for påminnelser. Det kan være lurt å benytte seg av en slik påminnelse, hvis du ikke har stålkontroll og legger inn neste frist i kalenderen allerede på vei ut fra verkstedet.

Reglene for når et kjøretøy skal inn på EU-kontroll er i utgangspunktet enkle. Legg likevel merke til at disse ble endret tidlig 2019, så det er fortsatt mange som husker reglene om at det var det siste tallet i registreringsnummeret som avgjorde hvilken måned EU-kontrollen skulle utføres. Det er ikke tilfelle lenger, og nå er det tidspunktet for førstegangsregistrering som er avgjørende:

  • Vanlige personbiler med en maksimal totalvekt på 7 500 kg skal kontrolleres seneste fire år etter førstegangsregistrering, og deretter annethvert år. Det samme gjelder for varebiler. De aller fleste privatpersoner omfattes av denne regelen.
  • For personbiler med totalvekt over 7 500 kg, tilhengere med vekt over 3 500 kg, buss, lastebil, taxi og ambulanse gjelder at kjøretøyet må kontrolleres senest et år etter førstegangsregistrering, og deretter hvert år. Det er naturlig med tanke på hvordan disse kjøretøyene brukes.
  • Det finnes også regler for de få bevaringsverdige kjøretøyene som fortsatt ruller på veien, da kommer du deg unna med kontroll hvert femte år hvis bilen er eldre enn 30 år og ingen kontroll hvis kjøretøyet er eldre enn 50 år.

Når det gjelder å finne den eksakte fristen, så kan den beregnes på litt ulike måter. Hvis du kontrollerer bilen din i løpet av perioden to måneder før fristen, vil den samme fristen bli stående for kontrollen om to år. Hvis du utfører kontrollen mer enn to måneder før, vil fristen bli flyttet. Det er sannsynligvis ikke mange som påvirkes av dette, men det kan være greit å vite hvis du for eksempel kombinerer EU-kontroll og service.

Et annet spesialtilfelle er bruktimport. Da er det ikke førstegangsregistreringen i Norge som gjelder, da hadde det jo vært mulig også for eldre biler å ikke kontrolleres de første fire årene etter ankomst Norge.

Hvor mye koster en EU-kontroll?

Det er kanskje ikke kostnaden for selve EU-kontrollen som de fleste gruer seg til, men kostnadene som kan komme som en følge av mangler. Samtidig er det ikke noe i veien for å prøve å spare noen kroner ved å velge det rimeligste alternativet og / eller kombinere EU-kontrollen med ordinær service.

Prisen for en enkeltstående EU-kontroll ligger per desember 2019 på rett over tusenlappen hos for eksempel NAF og noen av de større servicekjedene. Det er helt sikkert mulig å finne lavere priser og tilbud, men kostnaden for selve EU-kontrollen er kanskje ikke så stor i det totale bildet.

Det som er mer viktig, er å legge til rette for at kostnadene rundt skal bli så lave som mulig:

  • Undersøk om det som nevnt er mulig å kombinere service og EU-kontroll. Da kan du kanskje få en litt lavere pris på EU-kontrollen, og hvis det er noen mangler som kan fikses med en gang kan det til og med være at du slipper etterkontroll.
  • Pass på at verkstedet du bruker har kompetanse på å eventuelt anbefale hva som kan eller skal dekkes av garanti. Avhengig av hvilket forhold man har til merkeverksteder, kan det være et argument enten for eller imot å utføre kontrollen hos et merkeverksted.
  • Gjør en egen innsats i forkant av kontrollen. Dette er kanskje det aller enkleste tipset, som du likevel kan spare mye penger på. Å få mangel på for eksempel manglende varseltrekant er utrolig unødvendig. Du må ikke etterkontrollere bilen hvis det er det eneste avviket, men det kan være lurt å passe på. Ikke minst er det selvfølgelig en grunn til at kravet er der.
  • Få ordnet ting du vet er feil i forkant. Hvis du for eksempel vet at frontruten har steinsprut som ikke vil gå igjennom – få det fikset før og ikke etter. Da reduserer du risikoen for etterkontroll.

EU-kontrollen er jo en slags «eksamen», så de fleste vil sikkert grue seg litt uansett. Men hvis du har lagt alt til rette for at EU-kontrollen ikke skal resultere i store kostnader, da har du i alle fall gjort det du kan for at det skal bli en god opplevelse.