Bruktimport
Biløkonomi
Tester
Listepriser
EU-kontroll
Billån
Sikkerhet
Diverse
 
Annonsering
Linker
Forside

 

Å kjøpe bruktbil i utlandet og importere selv er enklere enn hva folk flest tror. Det er allikevel noen ting å tenke på før du reiser ut av Norge for handle deg ny bil. Her har vi laget en liten bruktbilguide som vil hjelpe deg som førstegangskjøper av bil i utlandet.

For å gjøre det så enkelt som overhode mulig for deg så har vi laget en "step by step" guide som viser deg hva og når du bør forholde deg til de ulike faktorene ved et bilkjøp.

Første steg
Det første du må gjøre når du bestemmer deg for å kjøpe ny bruktbil er å velge ut en bilmodell som du ønsker. Du kan med fordel bestemme deg for eksempel tre ulike bilmodeller som du kan ønske deg for å ha mer å velge i.
Deretter anbefaler vi deg å prøvekjøre disse bilmodellene i Norge for å bli kjent med bilen og for å finne en favorittbil blandt dine utvalgte modeller. Så må du lese deg litt opp angående den aktuelle bilmodellen. Finn ut hva bilen koster i Norge, både ny og i bruktmarkedet. Undersøk hvilke motorvarianter og utstyrsvarianter bilmodellen kommer med. I tillegg til dette kan det være lurt å undersøke hva som er de vanligste feilene for denne bilen. Dette kan du lese mer om her.

Andre steg
Når du har bestemt deg for hvilken bil du ønsker deg og tilegnet deg litt kunnskap rundt denne bilmodellen er du klar for å velge kjøpssted. De vanligste landene er handle bil fra er Tyskland, Danmark og Sverige. I det siste har det blitt mer og mer vanlig og også handle bil fra USA i og med at dollarkursen har vært lav i forhold til den norske kronen. Et viktig moment
som bestemmer hvor du bør handle bil er valutakursen på det aktuelle tidspunktet. Alle landene har sine fordeler og ulemper men faktorer som dine språkkunnskaper, hvilken biltype du ønsker og reiseavstand og tid vil være avgjørende. Vi har skrevet en egen artikkel som vil kunne hjelpe deg i valget av hvilket land du bør velge ved kjøp av din bil. Den kan du lese her.

Tredje steg
Nå er du klar for å finne din drømmebil og da er nettet stedet å starte. Hvis du skal kjøpe bil i tyskland er mobile.de og autoscout24.de de beste stedene å lete. Vær obs på annonser der prisene virker for gode til å være sanne. Det er desverre en god del annonser som ligger ute som er av svindlere som prøver å lure folk. Vi anbefaler deg å kjøpe bil fra forhandler og da helst en merkeforhandler. På denne måten minimerer du sjangsen for å bli lurt og at bilen har vært kolisjonsskadet eller hvor kilomterenstanden har blitt tilbakestilt. Skal du kjøpe bil fra Tyskland er det viktig at du krysser av for "MwSt. ausweisbar" som vil at du har krav på å få refundert den tyske momsen på 19% når du importerer bilen til Norge. Dette er vesentlig for å spare penger på bilimport i Norge. Når du har funnet deg ut noen biler du kunne tenke deg å ta en nærmere titt på så bør du kontakte selgeren på mail og tlf. Be om å få så mye informasjon som overhode mulig. Du kan be om å få sendt rammenummer slik at du kan sjekke med din merkeforhandler her i Norge om bilen har vært kollisjonsskadet. Vi anbefaler at du finner deg kanskje 3-5 aktuelle biler hos en eller flere forhandlere i et nærliggende område.

Fjerde steg
Nå er du klar for å reise for å handle bil. Hvis du skal handle bil i Europa så kan du velge mellom å kjøre bil eller fly. Ved bilkjøp i Europa vil vi anbefale deg å sette av minst 4 dager til turen. Har du valgt å reise til USA og handle bil er du avhengig av å fly og sette bilen på båt hjem til Norge. Uansett hva du velger anbefaler vi at du har med deg en bilsaksskyndig person hvis du ikke er dette selv. Uansett så vil fire øyne se bedre enn to så dette er absolutt å anbefale. Handler du bil i Europa kan du enten velge mellom å kjøre den hjem selv på importskilter eller å sette den på en trailer hjem til Norge. Det enkleste og rimeligste er å kjøre bilen hjem selv. Når du har besiktet og prøvekjørt de aktuelle bilene du på forhånd hadde sett deg ut er det på tide å bestemme seg for den du ønsker å gå for. Da vil vi anbefale deg å sette bilen på en "NAF" test. I Tyskland er det ADAC som foretar slike tester og det kan være vel verdt pengene. Normalt sett koster de ca 100 euro. På denne måten unngår du å kjøpe en bil med skjulte feil og mangler, i tillegg får du en uavhengig bilsaksskyndig vurdering av bilen og bilens pris. Hvis du har bestemt deg for en bil du ønsker å kjøpe så kan du prøve å prute litt. Det er ikke like stort prutningsmonn i Tyskland som for eksempel Norge, men en god ide kan for eksempel være at selger tar en service på bilen inkludert i prisen.

Femte steg
Når du har skrevet kjøpekontrakt er det tid for betaling. Den enkleste måten er å betale via nettbank. Kjøper du av en seriøs forhandler så anbefaler vi at du låner PC og nettilgang hos dem og overfører penger via din nettbank til deres bankkonto med selger tilstede. På denne måten får du dokumentert betalingen med det samme. Sørg for at alle betalingsbetingelsene stemmer, at du velger at banken skal sende betalingsbekreftelse til selgers fax og at du foretar en såkalt "haste" betaling. Dette koster noe mer, men forsikrer deg om at selger har pengene innen 48 timer. Når selger har mottatt pengene begynner arbeidet med å ordne importskilter og tollpapirer. Hvis du kjøper bil fra en forhandler så vil de kunne ordne dette ganske enkelt for deg og det er gjort på en dag. Noen forhandlere vil godta at du får refundert 19% moms av dem, andre krever at du må betale denne og selv kreve den igjen når du kommer til Norge. Så lenge du spesifiserer dette i kjøpskontrakten så er det som regel ikke noe problem.

Sjette og siste steg
Når du kjører hjem er det viktig å få tollstempel i det landet du kjøpte bilen. Det får du ved å henvende deg til det lokale tollkontoret i byen du kjøpte bilen. Dette vil også selgeren kunne hjelpe deg med. Deretter er det viktig å få tollstempel i det landet hvor du forlater EU. I de fleste tilfeller vil dette være Danmark hvis du har kjøpt bilen i Tyskland. Da får du et nytt stempel på tollkontoret i Hirthals eller hanstholm før du kjører bilen på ferjen. Når du ankommer Norge må du henvende deg til tollkontoret med engang du kjører av ferjen. Er dette stengt må du kjøre på rødsone og fylle ut resten av tollpapirene der. Du får så ca 1 ukes frist til å henvende deg til ditt lokale tollkontor å betale avgiftene der. Så må du betale årsavgiften og ordne med forsikring før du kjører bilen til kontroll til biltilsynet. Der vil de foreta en enkel kontroll og registrering hvor du også får utlevert dine nye norske bilskilt.
 

 

 


Registreringsnummer.no
| Kontakt oss | Linker | Om oss | Privacy Policy
Registreringsnummer.no 2010